Rozdělení vín

Kategorie vín Min. cukernatost hroznů Přirozený obsah alkoholu
Stolní víno 11° NM 6,5 % obj.
Zemské víno 14° NM 8,3 % obj.
Jakostní víno
odrůdové 15° NM 8,9 % obj.
známkové 15° NM 8,9 % obj.
Jakostní víno s přívlastkem
kabinetní víno 19° NM 11,3 % obj.
pozdní sběr 21° NM 12,5 % obj.
výběr z hroznů 24° NM 14,3 % obj.
výběr z bobulí 27° NM 16,1 % obj.
výběr z cibéb 32° NM 19,0 % obj.
ledové víno 27° NM 16,1 % obj.
slámové víno 27° NM 16,1 % obj.

(NM – normalizovaný moštoměr, 1 stupeň odpovídá 1 kg cukru ve 100 litrech révového moštu)

Cukernatost vína:

suché – nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr
polosuché – 4,1 – 12 g zbytkového cukru/litr
polosladké – 12,1 – 45 g zbytkového cukru/litr
sladké – více než 45 g zbytkového cukru/litr